TEM • Södra Promenaden 51 • Malmö • SWEDEN • Tel: +46 (0)40-606 55 80 • E-post:

sok-mobil

Translate the page

svarzh-CNenfrdeitjaes


För tredje året i rad anordnade vi ett hållbarhetsevent på Malmöfestivalen tillsammans med Scandic. Det är en uppskattade tradition bland så väl nätverksmedlemmar som förbipasserande festivalbesökare. Årets tema var Matens roll i en hållbar framtid.

Till att börja med berättade Linnea Turnstedt, ansvarig för CSR Skåne, kort om hur maten påverkar vår miljö och vårt klimat – hela vägen från jorden till bordet. Att veta vad som faktiskt är hållbart är inte så lätt och många gånger blir det en fråga om vilka frågor vi som konsumenter prioriterar, så som klimatet, biologisk mångfald, djurhållning m.m. Men genom att öka kunskaperna kring de livsmedel vi köper, och hur de på bästa sätt förvaras och tas tillvara, kan vi åstadkomma stora förbättringar avseende vår mats hållbarhetsprestanda. Läs mer om CSR Skåne här >>

Därefter välkomnades Darek Krupa, Food & Beverage Manager på Scandic Star, och Anna Boudire, Hotelldirektör på Scandic S:t Jörgen, fram på scen. De berättade och Scandics resa för att skapa en mer hållbar matservering. Resan tog avstamp 2001 när de valde att krav-certifiera sina frukostar. Sedan dess har de arbetat aktivt för att minska sin påverkan genom beslut som: att bara servera svensk kyckling, köpa in mindre tallrikar för att minska matsvinn, sälja överbliven mat, ta bort sugrör med mera. Koncernens köpkraft är så stor att när Scandic beslutade att endast köpa in ekologisk mjölk tog den slut överallt efter två veckor! Genom att aktivt arbeta för mer hållbara inköp kan de därför påverka hela marknaden till det bättre. Här kan du läsa mer om Scandics hållbarhetsarbete >>

Erik Andersson, medgrundare till Restaurang Spill, höll därför en givande presentation med fokus på matsvinn. När Erik såg hur mycket ätbar mat som kasserades av producenter och grossister förstod han att något måste göras. Erik och hans fru, Ellinor, startade därför en restaurang som köper in dessa livsmedel och skapar fantastiska lunchrätter och catering av dem. De får dagligen listor från leverantörer på mat som ska slängas på grund av utseende eller att dem nått bäst före-datumet och utifrån det komponeras nästa meny. Ett innovativt (och gott!) sätt att ta tillvara på mat som annars hade slängts i onödan! Läs mer om Spill här >>

I år hade vi även med oss Rodrigo López-Calderón, Matansvarig på Malmöfestivalen, som berättade om hur Malmö Stad arbetar med mat och hållbarhet. Genom att ställa långtgående krav på mataktörerna på festivalen kan staden till stor del styra dem i en positiv riktning. Exempel på de krav som ställs är att allt kaffe/te ska vara fairtrademärkt, ekologisk mjölk, inga engångsartiklar i plast får gå ut till besökare m.m. Dessutom klimatkompenserar Malmöfestivalen för samtliga försäljares medverkan. Läs mer om Malmöfestivalens hållbarhetsarbete här >>

Efter presentationerna bjöds samtliga talare återigen upp på scen för att delta i en paneldiskussion kring temat. Då fick även deltagarna möjlighet att ställa frågor. Därefter var det dags för det traditionsenliga efter-minglet i Scandic Kramers vackra restaurangområde.

 

Vilka är vi på TEM?                                        

TEM hjälper stora som små organisationer att utveckla sitt hållbarhetsarbete. 
Vi har ett stort antal konsulttjänster inom hållbarhetsområdet, men vi driver
också projekt & nätverk inom miljö, hållbar sjukvård och CSR.    

 

Kontakta oss!


040-606 55 80
Nyhetsbrev

 

                                                 

 

 

Scroll to top