sven

Hållbara resor och transporter

Några av deltagarna på träffen

Förra veckan höll CSR Skåne en nätverksträff i samarbete med Trivector. Eftermiddagens tema var Resor och transporter och vi fick flera goda exempel på hur man kan arbeta med området, uppdelat på områdena pendlingstrafik, tjänsteresor och godstransporter.

Det var Christer Ljungberg, VD på Trivector, som inledde träffen med att diskutera den ökade komplexiteten kring transporter. Digitalisering, klimatutmaningar, demokratiaspekten, livsstilar och ständigt skiftande trender är några exempel på aspekter som behöver tas hänsyn till vid planering och hantering av området. Den ständiga utvecklingen är inte bara till godo, exempelvis bedömer forskare i dag att självkörande bilar riskerar att öka biltrafiken i framtiden på grund av dess bekvämlighet, tomkörningar och billigare taxipriser då inte förarkostnader är en faktor.

Efter Christer var det dags för Pernilla Hyllenius, Affärsområdesansvarig för verksamheters transporter på Trivector, att ta plats på scen. Pernilla berättade om hur Trivector arbetar internt med sin gröna resplan, exempelvis via webbmöten, uppmuntra tågåkande, erbjuder cykelservice, möjlighet att jobba hemifrån etc. Pernilla gav även flera tips på hur du på bästa sätt kartlägger verksamhetens transporter, bland annat på vilka frågor ni kan ställa i en resvaneundersökning.

Peter Arnfalk ger sina bästa tips på webbmöten

Peter Arnfalk, Associate professor vid Internationella miljöinstitutet, Lunds universitet, var näst på tur för att berätta om resefria möten. Digitala möten, telefonmöten, videokonferensen är bara en del av verktygslådan som finns kopplat till hållbara transporter men de kan göra stor skillnad i verksamheten. Det finns flera fördelar att arbeta med resefria möten: ökad produktivitet, bättre miljö, bättre arbetsmiljö med mera.

Avslutande talare var Sammy Johannesson, Projektledare på Nobina. Sammy gav oss en bättre förståelse för kollektivtrafikens förutsättningar då han berättade om både de möjligheter och hinder som finns kopplat till en elektrifiering av busstrafiken. Sammy efterfrågade bland annat en tydligare standardisering inom bl a laddmöjligheter för att förbättra branschens arbete framöver. Under de senaste åren har de arbetat hårt med att förbättra miljöprestandan, bland annat genom att effektivisera körningen.

Deltagarna fick sedan delta i en workshop där pendeltrafik, tjänsteresor och godstrafik diskuterades. Genom att markera de olika verksamheternas uppskattade avtryck inom respektive område, samt en uppskattning av åtgärder uppstod flera intressanta diskussioner kring hur man kan utveckla sitt arbete inom respektive område.

     

Glöm inte att anmäla dig till nästa nätverksträff den 24:e april om Mätning och målsättning av hållbarhetsarbetet >>

Vilka är vi på TEM?

TEM hjälper stora som små organisationer att utveckla sitt hållbarhetsarbete. Vi har ett stort antal konsulttjänster inom hållbarhetsområdet, men vi driver också projekt & nätverk inom miljö, hållbar sjukvård och CSR.

KONTAKT


040-606 55 80
Nyhetsbrev

TEM – Value through sustainability

© 2021 Stiftelsen TEM
Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles sekretesspolicy och användarvillkor gäller.