sven

Årets hållbarhetstrender

Årets första träff med CSR Skånes hölls förra veckan på Wihlborgs fastigheter. Under 2019 utformar vi träffarnas tema efter önskemål från våra medlemmar och nu i januari resulterade det i en framtidsspaning över kommande hållbarhetstrender under 2019. Efter att Linnea Turnstedt, ansvarig för CSR Skåne, hälsat alla välkomna inledde Marie Pettersson med att prata om det gångna året som bland annat har präglats av vädermässiga avvikelser, politiska överraskningar och globala utmaningar.

Wihlborg var näst på tur och representerades av Anna Nambord, HR- och hållbarhetschef, Staffan Fredlund, miljöchef, och Dag Widell, chef för IT och digital utvecklingsverksamhet. Anna pratade om medarbetarrelationen och att dessa kommer att bli allt viktigare framöver om man vill lyckas med det interna hållbarhetsarbetet. Anna nämnde också att det kan vara fördelaktigt för verksamheter att hitta utvecklingsmöjligheter genom att definiera sin negativa påverkan och vilken ställning de har värdekedjan. Staffans framtidsspaning påvisade att miljöcertifieringar kommer att användas allt mer inom byggbranschen, cirkulära affärsmodeller kommer anammas av fler verksamheter och samarbete kan ge allt fler konkurrensfördelar. Dag Widell avslutade med att berätta om de digitala trenderna som självklart genomsyras av IA, AR och LiT som möjliggör allt från sensorbaserade fastigheter och egenkontroll av miljövärden till förenklad inlärningsprocess för medarbetare.


Anna Nambord, Dag Widell och Staffan Fredlund, Wihlborgs

Eftermiddagen fortsatte med Martin Lucander från Aspekta som gav oss en överblick av trender kring strategisk kommunikation. Martins spaning belyser att allt fler företag ser värdet i att hållbarhetskommunicera, men att det därmed sätts krav på att det faktiskt finns något hållbart att kommunicera – inte bara green washing. Martin tror också att vi konsumenter har mognat i hur vi tar till oss hållbarhetsbudskap. Företag behöver alltså inte längre vara rädda för den bemöta den komplexitet som ofta är förknippat med just hållbarhet.

Emma Ihre, tf Ordförande för Global Compact Sweden, höll med Martin och menar att 2019 är året för handling. Allt fler ställer krav på att det faktiskt ska ske någon förändring och att vi konsumenter inte längre kommer acceptera stora marknadsföringskampanjer utan att de backas upp med resultat. Emma tror också att ökade krav och regelverk kommer att tvinga fram en förändring, även hos de motvilliga.

Christoffer Enander, Sparbanken Syd

Avslutningsvis fick vi möjlighet att lyssna på Christoffer Enander, Sparekonom på Sparbanken Syd. Christoffer berättade om hållbarhetens blinda fläck – vårt sparande. Från att ha varit helt bortglömt i debatten blir det allt mer fokus på hur våra investeringar kan arbeta för att skapa en mer hållbar värld. Bara genom att lägga om pensionen för de anställda kan företag göra enorm skillnad!

Stort tack till alla talare och deltagare på årets första träff med CSR Skåne. Nästa gång kickar vi igång vårt projekt kring integrering av jämställdhet i ledningssystem. Det vill du inte missa! Läs mer och anmäl dig här >>

 

Denna träff har anordnats av nätverket CSR Skåne. Om du vill veta mer om nätverket eller om ni är intresserade av att bli medlemmar, vänligen kontakta oss!
Mer information om CSR Skåne >>

 

Vilka är vi på TEM?

TEM hjälper stora som små organisationer att utveckla sitt hållbarhetsarbete. Vi har ett stort antal konsulttjänster inom hållbarhetsområdet, men vi driver också projekt & nätverk inom miljö, hållbar sjukvård och CSR.

KONTAKT


040-606 55 80
Nyhetsbrev

TEM – Value through sustainability

© 2021 Stiftelsen TEM
Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles sekretesspolicy och användarvillkor gäller.