sven

Nätverksträff med CSR Skåne: Företag som nyckelaktörer i hållbarhetsarbetet

Den 7 november var det dags för nätverksträff med CSR Skåne på Ideon i Lund. Dagens tema var företag som nyckelaktörer i hållbarhetsarbetet och vi fokuserade på FN:s globala hållbarhetsmål nr 8: Anständiga arbetsvillkor, och mål 9, Hållbar industri, innovationer och infrastruktur. Linnea Turnstedt, hållbarhetskonsult på TEM, började med att introducera målen och sedan var det dags att lyssna på dagens talare. 

 Dagens värdar var Innovation Skåne och Joakim Nelson, som är VD, inledde dagen med att prata om innovationer och det arbete Innovation Skåne bedriver. De är en del av Region Skåne och har innovationsrådgivare som bland annat hjälper anställda i Region Skåne att utveckla ideér eller att starta eget. Joakim berättade om de tre strategiska innovationsområdena som Innovation Skåne fokuserar på: Personlig hälsa, smarta hållbara städer och smarta material. Han berättade även kort om några projekt som de leder eller deltar i med externa samarbetspartners. Ett av projekten är Lighting metropolis, som testar hur ljus kan bidra till bättre trygghet, sundhet, tillgänglighet och inlärning för människor.

Därefter fick vi lyssna på Albin Wilson från Uniti, som gav oss en intressant presentation av deras elbil, samt talade om innovationer som en nödvändighet för att nå en hållbar utveckling. Han berättade om hur processen gått till för att skapa en elbil för den dagliga transporten, det vill säga en bil som man kan ta till mataffären eller jobbet, och att de ville göra allt på ett anorlunda sätt. Albin pratade om hur de kommunicerade till omvärlden och vikten av att vara transparent, och berättade även att de skapat en serie som ligger uppe på youtube där man får följa hela deras arbetsgång.

Efter lite fika och mingel var det sedan dags för Robert Tolonen Scherman och Veronica Lundström, Corporate Sustainability & Risk Management, från Mannheimer Swartling. De talade om hållbara råds värdeskapande hos konsult och klient, och hur de kan skapa största möjliga långsiktiga värde för sina klienter genom att integrera hållbarhet i sin affärsjuridiska rådgivning. Mannheimer Swartling var den första affärsjuridiska byrån i Sverige att publicera en hållbarhetsrapportering enligt GRI, och Robert och Veronica berättade att deras tre pelare inom det strategiska hållbarhetsarbetet är: Rådgivning till klienter, byråns Interna hållbarhetsarbete samt Mannheimer Swartling i samhället.  

Sist men inte minst fick vi lyssna på Frida Svärdby, Sustainability Compliance Auditor, från IKEA. Frida talade om anständiga arbetsvillkor i leverantörsledet. Ikeas vision är "To create a better everyday life for the many people", och Frida pratade om hur IKEA arbetade för att nå detta bland annat genom att kontrollera leverantörskedjan. Frida och hennes 139 revisorskollegor arbetar med detta som en del i målet om att skapa positiv social påverkan i hela värdekedjan. 

Efter intressanta presentationer hölls en workshop kring dagens tema där många spännande tankar och ideér bollades.

Vi vill tacka dagens värdar, talare och deltagare för en trevlig nätverksträff! 

Vilka är vi på TEM?

TEM hjälper stora som små organisationer att utveckla sitt hållbarhetsarbete. Vi har ett stort antal konsulttjänster inom hållbarhetsområdet, men vi driver också projekt & nätverk inom miljö, hållbar sjukvård och CSR.

KONTAKT


040-606 55 80
Nyhetsbrev

TEM – Value through sustainability

© 2021 Stiftelsen TEM
Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles sekretesspolicy och användarvillkor gäller.