sven

Nätverksträff med CSR Skåne: Hållbara städer och samhällen

DenCSR Skane 11 oktober var det dags för nätverksträff med CSR Skåne på Schneider Electric i Lund. Temat för dagen var hållbara städer och samhällen där olika perspektiv kring hur vi kan planera nya områden, utveckla befintliga och arbeta för fredliga samhällen belystes. Under träffen lyftes FN:s globala hållbarhetsmål nr 11, Hållbara städer och mål nr 16, Fredliga och inkluderande samhällen. Linn Grundtman, hållbarhetskonsult på TEM, gav en introduktion till målen och därefter var det dags för dagens talare att berätta om olika utmaningar och lösningar i arbetet för att nå dem.

Dagens värdar, Michaela Ahlberg, Sales Executive, EcoBuilding Division, och Katja Östberg, Field Sales Representative, från Schneider Electric inledde med att berätta om hur digitalisering och användning av teknik är en del i arbetet med att skapa hållbara städer. Katja tog bland annat upp megatrender i samhället, där prognoser beräknar att vi vid 2020 kommer att ha 50 miljarder uppkopplade apparater och att världens energianvändning kommer att öka med 50% fram till 2050. Detta innebär att samhället står inför enorma utmaningar och att effektiviseringsåtgärder är ett måste. Michaela fortsatte med att belysa hur viktigt det är att inkludera medborgarna i utvecklingen av smarta städer kombinerat med ett starkt samarbete mellan olika branscher och aktörer. 

Schneider1

                                                        Michaela Ahlberg, Schneider Electric

Henrik Svensson, fastighetsutvecklingschef på Storebrand/SPP Fastigheter, var nästa talare. Som fastighetsbolag har de möjlighet att dels vara delaktiga i planeringen av nya områden och dels försöka påverka sina hyresgäster att göra mer hållbara val. Att tänka riskbaserat vid lokalisering av fastigheter, övervaka och effektivisera energianvändning, miljömärka byggnader och klimatkompsensera är några exempel på hur de bidrar för att begränsa, och anpassa sig till, framtida klimatförändringar.

Under pausen fick deltagarna en rundtur i Schneiders innovationslaboratorium av Jörgen Malmborg, R&D EcoBuildings. Här visades bland annat hur övervakning av fastigheter och analys av data kan användas för en mer effektiv resursanvändning.  

Därefter var det dags för Johan Lundberg, Key Account Manager på Individuell Människohjälp, att fokusera på mål 16. Han inledde med att förklara hur ett samhälle fritt från våld är grunden även för ett fungerande näringsliv. Han fortsatte med att berätta om IM:s projekt Humanium Metal som handlar om att omhänderta illegala vapen, smälta ner dem och därefter sälja metallen till företag för framtagande av helt nya produkter. Detta samhällsbyggande projekt är ett exempel på hur den ideella sektorn samarbetar med den privata för att nå ut och påverka konsumenter, och där pengarna går tillbaka till lokalsamhället.

IM

                                                                  Johan Lundberg, IM

Dagens sista talare var Britt-Marie Fagerström som är projektledare på fastighets- och gatukontoret i Malmö stad. Hon berättade om utvecklingen av Hyllie som stadsdel och hur olika aspekter av hållbar utveckling hanterats i processen. Att hantera energi- och klimatfrågor, främja funktionsblandning för en social hållbarhet och skapa ekonomisk långsiktighet är några saker som beaktats. Hon lyfte också behovet av en byggaktörsdialog för att kunna diskutera gemensamma syften och mål med stadens utveckling.

Tack till Schneider Electric, talare och deltagare för en trevlig eftermiddag!

Vilka är vi på TEM?

TEM hjälper stora som små organisationer att utveckla sitt hållbarhetsarbete. Vi har ett stort antal konsulttjänster inom hållbarhetsområdet, men vi driver också projekt & nätverk inom miljö, hållbar sjukvård och CSR.

KONTAKT


040-606 55 80
Nyhetsbrev

TEM – Value through sustainability

© 2021 Stiftelsen TEM
Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles sekretesspolicy och användarvillkor gäller.