sven

Kunskap och inkludering - viktiga teman på CSR Skånes nätverksträff

Den 11 september fick vårt nätverk CSR Skåne besöka Skåne stadsmission när det var dags för nätverksträff med tema Kunskap och inkludering för ett hållbart samhälle. Under dagen fick vi lyssna på intressanta presentationer samt få en guidad tur genom stadsmissionens lokaler.

Under 2018 kommer samtliga nätverksträffar att fokusera på FN:s globala mål för hållbar utveckling. Fokusområdena för dagen var: Ingen fattigdom (mål 1) och God utbildning för alla (mål 4), och Linnea Turnstedt, hållbarhetskonsult på TEM, inledde nätverksträffen med ett föredrag om dessa.

Därefter lyssnade vi på Pernilla Jonsson, chef för insamling och kommunikation på Skåne stadsmission berätta om hur de möter fattigdom i dagens samhälle. Hon berättade om stadsmissionens verksamhet och förklarade för oss hur livet kan se ut för de utsatta i samhället. Vi fick bland annat veta att 33,000 personer i Sverige och  1 070 barn, bara i Malmö, var hemlösa under 2017. Pernilla berättade även att Café David, som ligger i Malmö och Kristianstad, under 2017 försedde 38,000 personer med frukost.

Parallellsamhället är idag ett faktum, säger Pernilla Jonsson.

Efter Pernilla var det dags för Anna Frey-Wulff, hållbarhetschef på Skånemejerier, att hålla en presentation om deras samarbete med Skåne Stadsmission. Under en längre tid har Skånemejerier försökt att minska matsvinn, samtidigt som Café David är i stort behov av produkter. Det finns alltid en risk för överproduktion, men istället för att kasseras så går Skånemejeriers överskott nu till stadsmissionen där de gör nytta för människor i behov av mat och näring.

Därefter var det dags för workshop. I grupper fick deltagarna diskutera hur deras företag arbetar för att minska fattigdom, samt bolla ideér om hur man som företag kan göra mer för att bidra. Flera goda exempel lyftes och gav inspiration till deltagarna.

Efter en fikapaus var det sedan dags att lyssna på föredraget: Praktiska aspekter av utbildning - hur kan och bör vi hantera det i verksamheten? Av Annette Steinrücken, Director R&D Internal Education Service, och Troy Raney, Technical Trainer, på Qlik International. De berättade och gav tips om hur man rent praktiskt kan arbeta med kompetensutveckling inom företaget – allt från upplägg till utvärdering av nytta. Troy berättade bland annat att de alltid försöker inkorporera 3 aspekter i medarbetarnas utbildningsplan: vad de måste veta, vad de vill lära sig mer om och vad som är bra att känna till.

Sist men inte minst klev Annika Mårtensson, Prorektor på LTH, upp på scen. Hon pratade om hur man kan arbeta för att få in hållbarhetsaspekten i utbildningar. Idag har alla längre program vid Lunds Tekniska Högskola minst en enskild kurs med fokus på hållbarhetsfrågor. Det är en lärandeprocess för både eleverna och lärarkollegiet, berättade hon.


    Några av de produkter som gjorts om

Efter givande och intressanta föredrag fick vi en guidad tur genom Skåne stadsmissions lokaler. Vi fick se bland annat besöka "remake"-verkstaden där det skapas nya, kreativa plagg och väskor m.m. av kläder och tyger som skänkts. Vi fick även se oblatbageriet, där drygt 300 000 oblater tillverkas varje år av anställda och personer i arbetsträning. Turen avslutades sedan i butiken där vi fick gå runt och kika på alla vackra föremål som säljs.


Stort tack till Skåne stadsmission, alla talare och alla som deltog på nätverksträffen!

 

Missa inte nästa nätverksträff som kommer att fokusera på Hållbara städer. Läs mer här >>

Vilka är vi på TEM?

TEM hjälper stora som små organisationer att utveckla sitt hållbarhetsarbete. Vi har ett stort antal konsulttjänster inom hållbarhetsområdet, men vi driver också projekt & nätverk inom miljö, hållbar sjukvård och CSR.

KONTAKT


040-606 55 80
Nyhetsbrev

TEM – Value through sustainability

© 2021 Stiftelsen TEM
Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles sekretesspolicy och användarvillkor gäller.