sven

Vattenhantering - uppskattad nätverksträff med CSR Skåne

Den 27 februari stod VA Syd värd när CSR Skåne hade nätverksträff med tema Vattenhantering på Kretseum i Malmö. Genom eftermiddagens presentationer fick vi följa vattnets väg från industrier och reningsverk till havet, lära oss mer om miljöövervakning och bestämmelser kring vattenhantering – och uppleva Kretseums spännande utbildningsmiljö! 


Samtliga nätverksträffar under 2018 kommer att utgå från FN:s globala mål för hållbar utveckling, och därför inledde Linnea Turnstedt, hållbarhetskonsult på TEM, med ett översiktligt föredrag om dagens fokusområden: Rent vatten och sanitet (mål 6) samt Hav och marina resurser (mål 14). Sedan fortsatte Anders Montan, systemoperatör på Kustbevakningsflyget, eftermiddagen med att berätta om Kustbevakningens arbete med miljöövervakning längs Sveriges kust och hans uppdrag inom kustbevakningsflyget. Ett av Kustbevakningens arbetsområden är just sjöövervakning, vilket bland annat innebär att upptäcka, övervaka och mäta oljeutsläpp i havet. Att kunna göra beräkningar från luften om mängden olja i vattnet är en viktig del i bevisföringen om ett miljöbrott prövas rättsligt, och för att veta om mängderna bör saneras.

Efter Anders fick vi höra om vilka processer vattnet går igenom innan det når ut i havet. Lars Pettersson och Linda Kanders från Purac redogjorde för vikten av god vattenhushållning och berättade om vilka tekniker som används för vattenrening, avloppsrening och biogas – och deras arbete för ett hållbart kretslopp och arbete i led med mål 6 och 14.

Efter lite fika var det dags för oss att få se hur Kretseums lokaler används för studiebesök av skolklasser – något som visade sig vara väldigt spännande även för nätverksträffens deltagare. Efter en inspirerande rundvandring av Amanda Haux från VA Syd, med presentationer på både bildskärmar och film, blev vi ännu mer motiverade av att fortsätta arbetet för en bra vattenhantering.

Eftermiddagen avslutades med att Annelie Johansson, miljödirektör på Länsstyrelsen Skåne, berättade om måldokument, regelverk och trendspaning kring vattenhantering. Vattenbantning var det huvudbudskap som hon ville sprida till oss - vi måste vara mer rädda om de resurser vi har. Vi behöver bland annat arbeta mer med slutna system och även ta fram nya/revidera befintliga föreskrifter för vattenskyddsområden för bättre säkra vattentillgången.

Stort tack till alla deltagare, talare och framförallt Kretseum för ett besök i era spännande lokaler!

 

Vilka är vi på TEM?

TEM hjälper stora som små organisationer att utveckla sitt hållbarhetsarbete. Vi har ett stort antal konsulttjänster inom hållbarhetsområdet, men vi driver också projekt & nätverk inom miljö, hållbar sjukvård och CSR.

KONTAKT


040-606 55 80
Nyhetsbrev

TEM – Value through sustainability

© 2021 Stiftelsen TEM
Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles sekretesspolicy och användarvillkor gäller.