sven

Nätverksträff CSR Skåne: Tema mat

Tack alla deltagare och talare för gårdagens nätverksträff och ett särskilt tack till Findus som varCSR Skane dagens värd! Temat för denna nätverksträff var mat och under förmiddagen fick vi lyssna på en rad spännande presentationer med exempel från olika aktörer på hur hållbarhetsfrågorna kan hanteras av företag i branschen. Träffen inleddes med en fantastisk frukost tillredd i Findus lokaler på Nordenskiöldsgatan i Malmö innan en förväntansfull grupp intog konferensrummet som fylldes till sista plats.

Första talare ut, Rowan Drury, berättade om sin innovativa verksamhet Gram, en förpackningsfri livsmedelsbutik i Malmö. Rowan gjorde en liknelse med försäljning av lösgodis – du fyller själv på varorna i egna förpackningar och burkar i den mängd du vill ha. Återvinning i all ära men genom att begränsa antalet förpackningar undviker vi att avfall uppkommer från första början. Findus

Näst på tur var dagens värd Maria Svantemark på Findus. Maria kunde berätta om vilka utmaningar de identifierat att livsmedelsbranschen står inför när det kommer till hållbarhet och vad Findus har valt att fokusera på. Företagets verksamhet är väldigt bred och kan relateras till flera av FN:s globala mål för hållbar utveckling. Dessa har konkretiserats ner till tre fokusområden; smartare val, grönare mat och friskare hav. Maria var tydlig med att Findus inte ser hållbarhetsarbetet som en separat del av verksamheten utan snarare som en del i en långsiktig affärsutveckling. 

Efter Maria var det dags att lyssna på en av Findus leverantörer, Kloosterboer Sweden, som arbetar med kyl- och fryshantering av livsmedel. Pontus Tjörnby berättade om en verksamhet som både ser en stor utmaning inom bland annat transport- och energifrågan men som också vill vara hållbara när det kommer till arbetsmiljö. Deras arbete har förbättrat såväl medarbetar-  som kundnöjdheten. 

Efter en kaffepaus fortsatte nätverksträffen med en presentation av Boel Lagerwall från Pågen som berättade vilka viktiga principbeslut Pågen tagit inom hållbarhetsområdet och hur de relaterar sitt arbete till de globala hållbarhetsmålen. Arbetet inkluderar bland annat att ta tillvara bröd som inte sålts men också att reducera mängden osålt bröd genom att försöka producera rätt mängd varor. Pågen ser också vikten av att implementera hållbarhetsarbetet i hela organisationen för bästa resultat.

Sist ut för dagen var Desirée Grahn på Biogas Syd. Biogas Syd är ett nätverk som samverkar för biogas i Skåne. Desirée berättade om de samhällsekonomiska fördelarna med biogas och att energislaget faktiskt på olika sätt kan relatera till samtliga av FN:s globala mål för hållbar utveckling. Samtidigt finns det utmaningar i att bland annat kommunicera frågor kring biogas på ett lättförståeligt sätt. 

Nästa nätverksträff, den 13 november kl. 13.00, ses vi på Thule Group i Malmö där fokus kommer att vara kemikalier i produkter. Mer information om träffen och anmälan till den kommer lite längre fram.

 Biogas SydPublik

Vilka är vi på TEM?

TEM hjälper stora som små organisationer att utveckla sitt hållbarhetsarbete. Vi har ett stort antal konsulttjänster inom hållbarhetsområdet, men vi driver också projekt & nätverk inom miljö, hållbar sjukvård och CSR.

KONTAKT


040-606 55 80
Nyhetsbrev

TEM – Value through sustainability

© 2021 Stiftelsen TEM
Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles sekretesspolicy och användarvillkor gäller.