sven

Nya perspektiv från vår nätverksträff CSR Skåne om cirkulär ekonomi

I tisdags hade vi vårens sista traditionella nätverksträff med CSR Skåne i Accus fina lokaler i Malmö. Temat var cirkulär ekonomi och vi lyckades hinna med hela 8 presentationer under eftermiddagen! Det var helt klart en utmaning att hålla tiden men det finns så många spännande initiativ och arbetssätt i Skåne som vi ville lyfta fram under träffen. Vi kan med säkerhet säga att alla deltagare gick därifrån fullproppade med ny information och tips om hur man kan arbeta mer cirkulärt!

André Zandelin, VD, och Liv Andersson, Ekodesigner, på Accus inledde träffen. André berättade lite kort om begreppet cirkulär ekonomi och varför Accus har börjat arbeta enligt modellen. Liv berättade sedan mer konkret om deras arbete i designfasen i produktutvecklingen. Separerbara skyltar med rena material är ett steg i den riktningen. Moduläraskyltar underlättar dessutom för reparation och återanvändning.
Se André och Livs presentation här >>

accusAndré Zandelin och Liv Andersson, Accus: Återanväning är vår största möjlighet inom cirkulär ekonomi

Från Hållbarutveckling Skåne kom Helena Nilsson, Projektledare, och berättade om deras projekt Circle. Hon pratade också en del om hur man kan arbeta med sin affärsmodell som en del i arbetet med att göra verksamheten mer cirkulär. Kanske kan man erbjuda sina kunder leasing snarare än att bara sälja sina produkter?  
Se Helenas presentation här >>

Vi fick även möjlighet att lyssna på Carolina Persson, Miljöchef på NSR, om hur de som avfallsbolag arbetar med att minska samhällets resursslöseri. En stor del av deras arbete handlar faktiskt om att minska avfallsmängderna! Utöver att arbeta med informationskampanjer förädlar de även vissa produkter från avfallet, exempelvis blir delar av matavfallet till jord.
Se Carolinas presentation här >>

nsrCarolina Persson, NSR: Minimering av avfall är en del av vår affärsplan

Jane Olsson, VD på Swopshop, grundade sin affärsidé eftersom hon var trött på att se hur samhället konsumerar kläder. I stället skapade hon en affärsmodell där man kan byta in sina kläder så att de kan återanvändas om och om igen!
Läs mer om Swophop här >>

Matilda Jarbin, hållbarhetschef på GIAB, höll även hon en givande presentation om temat. Snarare än att satsa på kvantitet behöver vi prioritera kvalitet och om vi ska bryta sambandet mellan ekonomisk tillväxt och miljöproblem behöver vi börja fokusera på funktion snarare än äganderätt. GIAB har själva en väldigt cirkulär affärsmodell och hon uppmuntrar fler att undersöka om de kan designa om sina strategier.
Se Matildas presentation här >>

Matilda Jarbin, GIAB: Att ställa om till en mer cirkulär affärsmodell är en stor möjlighet!

Från ResQ Club kom Anna-Lotta Svensson och berättade om deras app-lösning som innebär att restauranger enkelt kan sälja överblivna måltider i stället för att kasta dem. Genom samarbete med restaurangerna har de lyckats förändra deras beteende.
Läs mer om ReQ Club här >>

Anna-Lotta Svensson, ResQ Club: Intresset för att ta till vara på resurserna är enormt - 
bara efter denna träffen fick vi flera nya användare.

Eftermiddagens näst-sista talare var Jenny Åström och Emma Börjesson, Projektledare på Malmö Stad som pratade om hur delande i stadsmiljön kan minska den negativa miljöpåverkan. Om Malmös invånare kan få tillgång till resurser (ex verktyg) behöver inte alla enskilda individer köpa varsitt. Även Emma förordar tillgång över äganderätt.
Se Jennys presentation här >>
Se Emmas presentation här >>

 

Kristofer Wåhlander från Lundalands Filharmoniska Orkester avslutade träffen med att ge smakprov på orkesterns fantastiska musik och berätta om musikens roll i den sociala hållbarheten.
Här kan du läsa mer om Lundalands Filharmoniska Orkester >>

 

Det var en intensiv eftermiddag på Accus i Malmö men vi hann med många spännande presentationer och tips på nya tankesätt. Ett stort tack till alla talare!

Glöm inte att anmäla dig till TEM:s utflyttningsfest och mingel den 4:e maj!

Här kan du läsa mer om eventet >>

Här kan du läsa om vårt nätverk CSR Skåne >>

Vilka är vi på TEM?

TEM hjälper stora som små organisationer att utveckla sitt hållbarhetsarbete. Vi har ett stort antal konsulttjänster inom hållbarhetsområdet, men vi driver också projekt & nätverk inom miljö, hållbar sjukvård och CSR.

KONTAKT


040-606 55 80
Nyhetsbrev

TEM – Value through sustainability

© 2021 Stiftelsen TEM
Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles sekretesspolicy och användarvillkor gäller.