sven

Agenda 2030 - Nätverksträff med CSR Skåne

Vi hade en väldigt trevlig och inspirerande eftermiddag med CSR Skåne på IKEA Hubhult igår. Temat för den fullbokade träffen var Näringslivets bidrag till Agenda 2030 och under eftermiddagen fick vi lyssna på presentationer från så väl myndigheter och företag som aktivt arbetar med de globala målen för hållbar utveckling.

Det var Daniel Eriksson, CO-director på TEM, som inledde träffen med att berätta om bland annat nätverket och de aktiviteter inom hållbarhetsområdet som TEM anordnar. Ett exempel är den årliga konferensen CSR Øresund som går av stapeln den 29:e september i år!

 

Sedan var det dags för träffens värdar Jonas Carlehed, Hållbarhetschef, och hans kollega Sara Paulsson, Country Public Affairs Manager, på IKEA att hålla en presentation om hur företaget arbetar med hållbarhet och hur de anpassat sitt arbete efter de nya målen. Eftersom IKEA tidigare har arbetat omfattande med frågorna tog de sig an dem nya målen genom att göra en kartläggning där de matchade sin hållbarhetsstrategi och planerade åtgärder mot målen. Målen har sedan gett dem en riktning till det framtida arbetet. Som Jonas sa, ”Det är bara om vi omfamnar hållbarhetstänket fullt ut som vi blir framgångsrika”

Se Jonas presentation här >>

Nästa talare arbetar till vardags som departementsråd på Finansdepartementet där ett av hans ansvarsområden är samordningen av det nationella arbetet med Agenda 2030. Lars Bryntesson berättade brett om hur arbetet är organiserat på ett nationellt plan och tryckte på att Agenda 2030 bör fungera som ett ramverk för hållbarhetsarbetet. Näringslivet kan se målen som ett verktyg för en gemensam riktning och struktur i det framtida arbetet.  Lars höll med Jonas om att hållbarhetsarbetet är en framgångsfaktor och tillade ”Förstår man att det finns affärsmöjligheter i Agenda 2030 och hållbarhetsarbetet ligger man i framkant”.

Se Lars presentation här >>

Efter en god semla-fika var det dags för Ulrika Hotopp, Hållbarhetschef på E.ON, att berätta om hur de konkret arbetar med utvecklingsmålen. Många av deras projekt bidrar direkt till arbetet med målen och även hon hade arbetat med att kartlägga de åtgärder och projekt som redan fanns på plats mot målen. E.ON bidrar naturligt till mål som Hållbar energi för alla och Hållbara städer och samhällen men företaget tittar även på samhällsnyttan man skapar bortom energi genom sitt deltagande i olika initiativ, exempelvis Äntligen Jobb.

Se Ulrikas presentation här >>

 

 

Eftermiddagens avslutande talare var Hans Wrådhe från Naturvårdsverket. Hans arbetar bland annat med kopplingen mellan målen i Agenda 2030 och de svenska Miljömålen och hur de kan samspela. Hans visade även Naturvårdsverkets verktyg som företag själva kan använda för att matcha sitt hållbarhetsarbete på ett enkelt sätt mot miljömålen. Avslutningsvis hölls en diskussion kring för- och nackdelar att ha två separata målsystem.
Se Hans presentation här >>

 

CSR Skånes nästa nätverksträff kommer att hållas den 22:a mars på Malmö Arena Hotel i Hyllie och kommer att fokusera på Hållbarhet i leverantörskedjan.
Anmäl dig och en kollega redan idag >>

 
 
 
 

Vilka är vi på TEM?

TEM hjälper stora som små organisationer att utveckla sitt hållbarhetsarbete. Vi har ett stort antal konsulttjänster inom hållbarhetsområdet, men vi driver också projekt & nätverk inom miljö, hållbar sjukvård och CSR.

KONTAKT


040-606 55 80
Nyhetsbrev

TEM – Value through sustainability

© 2021 Stiftelsen TEM
Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles sekretesspolicy och användarvillkor gäller.