sven

- Ny publikation: Rena turen med mopeder

 

Idag publicerar TEM en ny rapport om mopeders utsläpp. I denna undersökning har Olof Cerne och Markus Paulsson för Stiftelsen TEM vid Lunds Universitet gjort mätningar av avgaser från mopeder. Små, billiga och smidiga mopeder kan verka smartare än bensintörstiga bilar. Men i rapporten ”Rena Turen med mopeder” framgår att utsläppen från en del mopeder är mycket höga.

Mopeder som har fyrtaktsmotorer eller moderna tvåtaktsmotorer med katalysator ger betydligt lägre utsläpp. Projektet har också testat att köra mopederna på alkylatbensin och etanol (E85) istället för bensin. Dessa bränslen ger stora vinster för klimat, hälsa och miljö, jämfört med bensin.

Globalt sett krävs energisnålare persontransporter och mopeder kan vara en del av lösningen - men bara om avgaserna är betydligt renare än i dagens mopedtrafik.

Hela rapporten finns här- >>

Fler publikationer från TEM hittar du här. >>

Vilka är vi på TEM?

TEM hjälper stora som små organisationer att utveckla sitt hållbarhetsarbete. Vi har ett stort antal konsulttjänster inom hållbarhetsområdet, men vi driver också projekt & nätverk inom miljö, hållbar sjukvård och CSR.

KONTAKT


040-606 55 80
Nyhetsbrev

TEM – Value through sustainability

© 2021 Stiftelsen TEM
Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles sekretesspolicy och användarvillkor gäller.